Ennakkoluulot vaikuttavat uskontoon
Miten ennakkoluulot vaikuttavat uskontoon? Se on hyvin helppo havaita kun tutkii mitä on kirjoitettu, 2000-4000 sitten, ja mitä ihmiset sanoo nyt vuonna 2015. Kun kuuntelee miksi uskonto on monelle ihmisen mielessä vastamielinen. Osoitan tässä Abrahamin uskontoa juutalaista traditiota kohden, ja miten Euroopassa ja Suomessa on suhtauduttu Juutalaisiin, ja miten Juutalaiset ovat suhtautuneet kristinuskoon. Käytän tässä logiikan ja järkeilyn periaatteita selvittää miksi vastustukset nousevat pintaan.
Juutalaiset Aabrahamin uskonnossa ensiksi.
Yleiset vastustukset sille miksi Juutalaiset eivät usko että Yeshoshua oli Messias, on se että Juutalaisten eivät usko Jeesukseen. Mutta se ei ole totta, eikä aina pidä paikkaa, sillä monet Juutalaiset uskoivat Yeshoshua olevan Messias.
Jeesus oli Juutalainen, ja häntä kutsutaan Kristukseksi sillä Kreikaksi Kristus on Messias. Yeshoshua Mashiah.
Yeshoshua Miriam poika, Yossef, Johaan, Mattityahu, ja muut olivat Juutalaisia.
Alkuvaiheessa ainoat uskovaiset Yeshoshua Messias olivat juutalaisia, ja Yeshoshua oli Juutalainen Messias, ja hän tuli Juutalaisia varten.
Sitten sen seurauksesta Juutalaisuuden ulkopuolisetkin alkoivat uskoa Yeshoshua Messias opetukseen.
Alussa oli kiistoja siitä voiko ulkopuolinen Juutalaisuudelle, uskoa Yeshoshua Messiaan.
Tällä hetkellä on melkein päinvastoin että voiko olla Juutalainen ja uskoa Yeshoshua Messiaan.
Alussa Yeshua (lyhyempi nimi muoto) imenomaan opetti Juutalaisia, opetuslapset ja muut lähialueella. Vasta kun hän oli noussut kuolleesta, hän sanoin opetus lapasille, viekää tämä sana ympäri maailman.
Kirjoitukset uskonnon suunnasta
Monen usko lukiessa tätä kirjoitusta voi jo tässä vaiheessa alkaa ontumaan, sillä nimet eivät ole tuttuja ja kirjoitukset näyttävät ihan oudolta. Ja siten ali tajunta alkaa tuomita kirjoituksia oudoksi. Se voi hyvin johtua ennakkoluulosta, monen mieli on altis, ja asenne altis ennakko luuloille. Usko voi olla niin suppealla hataralla pohjalla, mikä on perustettu oman ennakkoluulojen päälle, ja kaikki mikä haastaa ennakkoluuloja siten hylätään tietämättä mikä on uskonnon totuus. Jos aidalla istuu (tieto uskonnon totuudesta) , niin siinä ei ole pitkäksi aikaa lepoa, siirtyy ajatuksissa puolelle tai toiselle.
Tässä looginen järjestys ymmärtää kahden uskonnon alkuperää.
Shimon oli, siitä tuli Simoni. Jakov oli, siitä tuli Jaakoppi (eli Jacob). Yochanan oli, siitä tuli Johannas. Bartholomew oli, siitä tuli Bartholomeus, Bar-Talmai (poika Ptolemaios). Mattityahu oli, siitä tuli Matteus, tarkoittaa “Jumalan lahja.” Tau’ma oli, siitä tuli Tuomas, Aramea nimi. Thaddaeus oli muunnelma Theudas, joka oli kreikkalainen versio Juudas tai Yehuda.
Milloin sitten on tullut esille kirjoitettu sana Jeesus? J kirjain tuli Eurooppaan vasta 1500 luvulla, sen käyttö siitä sitten eteenpäin. Looginen järjestys on hyvä huomioida heti alussa, sillä henkinen arroganssi, ylimielisyys ja pöyhkeys on niitä asenteita mitkä tuottaa ennakkoluuloja monessti. Sitä kyllä yleisesti paljon kuuluu epä uskoisilta ihmisiltä, ketkä puolustuvat omaa syntistä elämän tapaa. Olisi paljon rehellisempi sanoa jo etu käteen, että kyllä Jumalan on olemassa, ja kyllä ne ihmiset ketkä aidosti uskovat elävään Jumalaan saavat siitä paljon henkistä hyvää, ja he kiertävät syntiä kaukaa. He tekevät sen siitä syystä että se ei ole Jumalan lakien mieleen. Ne ketkä eivät usko Jumalaan, eivät usko henkiseen elämään, sitten palvovat jotain toista jumalaa omalla elämällä, vähemmän tai enemmän. Siis elämä aina kohdistuu jonnekin, tai jonkuun henkilöön, harrastukseen tai esineisiin. Elämä loppujen lopuksi tuottaa jonkunlaista tulosta ja merkitystä, se on elämän tarkoitus parhaassa mielessä.
Miten Suomessa ihmiset ovat tietäväisiä aidosta uskonnosta, mihin Suomen Kristittyjen uskonto perustuu?
Suomen kirjakieli syntyi uskonpuhdistuksen myötä 1500-luvulla. Piispa Mikael Agricola julkaisi ensimmäiset painetut suomenkieliset kirjat (kuten Abckiria 1543 ja Se Wsi Testamenti 1548).
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kieli
Tässä vaiheessa voi olla realiteettinen, ja laittaa asiat oikeaan järjestykseen, kun pohdimme kirjoituksien merkitystä ja niiden alkuperää. Ja miten tuomitsemme uskonnon kirjoituksia ja niiden alkuperää. Siinä pitää ottaa huomioon ainakin neljä asiaa.
1. Henkinen asenne.
2. Logiikka ja aikajana. Usko Jumalaan. vrs Pakanan uskomattomuus.
3. Mitä oli tiedossa ihmisen perus käytännöstä jo 4000 vuotta sitten.
4. Miten ja mihin usko ja luottamus luojaan vaikuttivat.
Ennakkoluulot vaikuttavat uskontoon niinkuin elämän pinta kuohua veden pinnalla, siitä ei löydy mitään kiinteää järkevää logiikkan järjestystä (vertauskuva juoma veteen). Juutalaisessa uskonnon traditiossa on aina ollut logiikka ja järki pelissä. Itsensähillitsemisen taito on yksi perus pilareista järkevälle elämälle, se ohjaa henkiset resurssit oikeaan suuntaan, mistä on hyötyä itselle ja muiden elämälle. Sitä Juutalainen uskonnon traditio opettaa, Jumalan kunnioituksella ja elämän arvostuksella. Se antaa älyä ja ymmärrystä ihmiselle, kunnioittaa elämää kaikin voimin.