Mikä merkitys sanalla isänmaa

Mikä merkitys sanalla isänmaa

Mikä merkitys sanalla isänmaa. Sana Isänmaa koostuu kahdesta sanasta; Isä ja maa =isänmaa.  Sanat ”Isä” ja ”maa” Suomessa, monelle kansalaiselle sisältää paljon tunteita ja toisille myös sisällissodan traumoja.

Mikä merkitys on sanalla ”isänmaa”?

Tämä sanojen yhdistelmä lataus voi tuoda esille monta erimieltä, näkökulmaa, ja henkeä, vaikkapa jotain näistä seuraavista: halveksivaa, pilkallinen, ulkomaalainen, kyyninen, ironinen, ihmisiä karttava, ivallinen, pessimistinen, sarkastinen, skeptinen, vinoilevalla, epäilyttävä ja epäuskoinen asenne ja henki. Mutta eihän se kerro mitään siitä sanan yhdistelmästä, vaan enemmänkin ihmisistä ja ihmisten tunne elämästä.

Isänmaa sanaa on käytetty kuvamaan kansakunnan omat “isät”, “esi-isät” tai “patriarkat”. Se voidaan myös nähdä nationalistisena käsitteenä, koska se tuo mieleen tunteita mitkä liittyvät perhesiteisiin ja ohjaa heidät tarvittaessa kansallisen identiteetin ja isänmaallisuuden henkeen.

Isänmaan sana on myös synonyymi kotimaalle, ja jotkin maat käyttävät sitä enemmän kuin monet muut.
Termiä käytetään koko germaaninen kieli maissa (esimerkiksi Hermann Brochin romaanissa Sleepwalkers), tai usein viitata kotimaahansa yhtä paljon kuin sana “Äidinmaan” tekee. Esimerkiksi “Wien Neêrlands Bloed”, Alankomaiden kansallislaulu vuosina 1815 ja 1932 välillä, tekee laajaa ja näkyvään sanan rinnastaa Äidinmaa ja Isänmaan sana yhdistelmät Hollannissa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fatherland

Antiikin Kreikan Patris, isänmaa, johti patrios, isiemme ja sieltä Latinalaisen Patriota ja Vanha ranskalainen patriote, tarkoittaen maanmies; Näistä Englanti maailman isänmaallisuus on peräisin. Liittyvä Antiikin Rooman sana Patria johti kaltaiset muodot nykyajan Romanssi kielillä.

“Sana ”Fatherland” (Isänmaa) monet koki sen ensimäistä kertaa valtaosa kansalaisista, maista ketkä eivät sitä käyttäneet sitä toisen maailmansodan aikana, kun se oli yleisesti esillä uutisissa, liittyen natsi-Saksaan.
Saksan hallitus käytti sitä propagandassa vetoomuksena nationalismiin kuten viitaten Saksaan ja valtioon.
Sitä käytettiin myös kirjassa Mein Kampf. Jotkut liittävät Isänmaallisuutta Sellaisena sana “Vaterland” ja lähellä Englanti käännös “isänmaa” ovat usein liitetty kansallissosialismin kanssa, Saksan ulkopuolella ja Saksassa, tämä ei pidä paikkaansa.

Mitä Isänmaallisuus sisältää?

Mitä se on? Missä se on? Ja miten sitten voi saada tai hylätä?
Kansalaisuuteen aina liittyy kansalaisen käytännön vastuuta ja velvollisuuksia, vähemmän tai enemmän, olipa sitten missä maassa, tai missä päin maailmaa, ja minkä maan kansalainen. Suomen kansalaisuuteen myös liittyy oikeuksia ja velvollisuuksia. Mikä merkitys sanalla isänmaa tulee hyvin nopeasti selväksi kun joutuu kiven ja kovan paikan väliin sodassa.  Se kyllä osaa purkaa mielen ajatukset, ammentaa sielun syvännöt, ja punnita veren arvon hinta, ja vaatia luovuttamaan sitä Isänmaan multaan. Isänmaallisuus historiassa  on ollut arvokas kunnian asia, mistä ei saanut tinkiä.  Siihen vaan piti uhrautua ilman vaatimuksia.

Peruslaki. 1 §.

Valtiosääntö

Suomi on täysivaltainen tasavalta.

Suomen valtiosääntö on vahvistettu tässä perustuslaissa. Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa.

Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi sekä yhteiskunnan kehittämiseksi. Suomi on Euroopan unionin jäsen

2 §

Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.

Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

3 §

Valtiollisten tehtävien jako ja parlamentarismi

Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta.

Hallitusvaltaa käyttävät tasavallan presidentti sekä valtioneuvosto, jonka jäsenten tulee nauttia eduskunnan luottamusta.

Tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet, ylimpinä tuomioistuimina korkein oikeus ja korkein hallinto-oikeus.

4 §

Valtakunnan alue

Suomen alue on jakamaton. Valtakunnan rajoja ei voida muuttaa ilman eduskunnan suostumusta.

5 §

Suomen kansalaisuus

Suomen kansalaisuus saadaan syntymän ja vanhempien kansalaisuuden perusteella sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään. Kansalaisuus voidaan myöntää laissa säädetyin edellytyksin myös ilmoituksen tai hakemuksen perusteella.

Suomen kansalaisuudesta voidaan vapauttaa vain laissa säädetyillä perusteilla ja sillä edellytyksellä, että henkilöllä on tai hän saa toisen valtion kansalaisuuden.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Mikä merkitys sanalla isänmaa

Isänmaan merkitys ihmisissä osoittaa lojaallisuutta, uskollisuutta jollekin kansan esi-isien periaatteille, mitä jokainen ylläpitää omalla osalla. Se on historiassa merkinnyt kovin paljon monille kansalaisille, vaatinut monelta jopa oman elämän, kun sota on tullut ja kolkuttanut maan rajoja.  Siinä sitten on ollut monella kova paikka pitää kiinni lupauksista ja velvoitteista kansalaisina, yhteisen hyvän puolesta, uhrata oma itsensä rintamalla toisten hyväksi. Ei mikään pieni velvoite, odotus ja vaatimus valtiolta kansalaisten suhteen.

Me olemme tahtomattamme, ilman omaa syytämme joutuneet Itäisemme naapurin Neuvostoliiton hyökkäyksen kohteeksi.  Historia toistuu, sillä vuosisatojen kuluessa kansamme on saanut samalta taholta kokea kohtalomme raskaimmat iskut.

– Kyösti Kallio.

Nyt näkee kumminkin koko maailma ettei ole kyse leningradin turvallisuudesta, sillä hyökkäys on tehty pitkin rajaa, Petsamonsta Raja joelle,  ja Hankoniemeen saakka.  Rauhallisia kaupunkia on pommitettu, lapsia, naisia ja muuta siviili väestöä surmattu, puhumattakaan niistä uhreista jossa rajojemme pulustus on vaatinut näyttää siltä kun tuo mahtava suur valta haluaisi riistää tunnustamme itsenäisyyden, ja viedä mukana kaiken mikä meille on pyhää, kallista , mutta onneksi kaikki Suomen yhteyskunnan kerrokset käsittävät mistä on kysyntä.

-Kyösti Kallio.  http://areena.yle.fi/radio/2572662