ihmisen järki

Mielen Toiminnan Ymmärrys

Ymmärryksen määritys:

”Ymmärryksellä tarkoitetaan kykyä omaksua tieto jostakin asiasta niin syvällisesti ja perusteellisesti, että osaa palauttaa asian helposti mieleensä ja käyttää asiaa koskevaa tietoa monipuolisesti hyväkseen”…………

”Oppimisen vaiheita kuvaavassa Benjamin Bloomin taksonomiassa ymmärtäminen tulee toisena vaiheena tietämisen jälkeen.”……………

”Tietämisen tasolla asia ainoastaan muistetaan, mutta sitä ei vielä ymmärretä.”………………

”Seuraavalla tasolla asia myös ymmärretään, jotta sitä voitaisiin edelleen soveltaa, analysoida, syntetisoida ja arvioida.”……………………..

-Wikipedia.

Kasvatustieteilijät Grant Wiggins ja Jay McTighe katsovat oppijan ymmärtäneen opittavan asian, jos hän kykenee:

  • selittämään asian: tuottamaan siitä perusteellisia ja perusteltavissa olevia esityksiä;
  • tulkitsemaan oppimaansa; kertomaan asiasta tarinoita ja anekdootteja, tekemään analogioita, havainnekuvia, malleja yms.;
  • soveltamaan oppimaansa muissakin tilanteissa kuin siinä missä asian alun perin oppivat (ns. siirtovaikutus);
  • näkemään oppimansa asian perspektiivissä: muista näkökulmista, osana kokonaisuutta yms.;
  • myötäelämään: arvostamaan muista näkökulmista asiaa katsovien käsityksiä; sekä
  • olemaan tietoinen itsestään: omista rajoituksistaan, ennakkoluuloistaan ja muista ajattelutyylinsä erikoispiirteistä suhteessa opittuun asiaan.

Yllä olevassa ymmärryksen määritelmässä on hyvin selvää, että asian ymmärtämisestä on paljon hyötyä ihmiselle.  Ihmisen mielen funktion ominaisuudet, äly, tajunta, mielikuvitus, tahto, muisti ja tunteet eivät ole vahinko, eikä ole sattumaa.

Ihmisen mielen funktion ominaisuudet ovat alkuperin osa Elämän Luojan ominaisuuksia, minkä Elämän Luoja toisti itseään, kun teki ihmisen hänen kuvansa kaltaiseksi.

Mutta ihmisen mielen toiminnan ominaisuudet ovat kuin työt kaluja, jos niitä ei harjoita, kehitä, ja teroita niin sitten ihmisen mielen toiminnat saattavat ajautua samaa kyvyttömään kuntoon kuin unohdetut iso isän työkalut varastossa.

Heti alussa nuoren ikäisenä ihmisten älyä, tajuntaa, mielikuvitusta, pitää teroittaa, tahtoa pitää ohjata, ettei ihmisestä tule itsepäinen jääräpää. Elämän kokonaisuuden ymmärrys tuo mukanaan tunteita, empatiaa, iloa ja lisää ymmärrystä ihmisten suhteen.

Tietämättömyys on vaarallinen mielen tila

Miksi tietämättömyys on vaarallinen mielen tila?

Siksi vaarallinen että tietämättömyys kasvattaa ihmisen mielessä harha uskoja. Mehän hyvin tiedämme miten historiassa uskonnon johtajat ovat olleet tietämättömiä elämän kokonaisuudesta, Israelin kansan historiasta, Juutalaisten kulttuurista, idiomista, tavoista, toora opetuksesta yli 3000-2000 vuotta sitten. Samalla olleet vailla kokonaisuus kuvaa siitä, että Israelin kansalle oli luvattu Messias, Pelastaja.  Lupaukset liittyvät Elämän Luojan liittoon Abrahamin kanssa, noin 4000 vuotta sitten, ja samalla myös lupauksiin Mooseksen ajalla, noin 3460 vuotta sitten. Sitä seurasi Israelin profeetat, kuningas Daavid,  ja lisää profeettoja ketkä etsivät, hakivat ja rukoilivat loppulista vastausta ihmisen sielun ristiriitaan Pyhän Elämän Luojan tahdon kanssa maan päällä. Lupaukset täyttyivät 2000 vuotta sitten. Pelastus tie ihmiselle on nyt auki.  Yeshua on Tiet, totuus ja Elämä.

Uskonnon ymmärtäminen Pyhistä Kirjoituksista ei ole helppo asia avata, se vaatii kokonaisuus tajuntaa. Samalla vaatii itsetuntemista, suhteessa Jeesukseen Kristukseen. Hyvä paikka uskonnon oppimisessa on ensiksi oppia tuntemaan Jeesuksen Kristuksen, ja Hyvän Sanoman.  

Apostoli Paavalin tieto vaje ymmärtää itseä?

Itseymmärrys vaje, tai mielen toiminnan ymmärryksen vaje. Jompikumpi aiheutti Paavalille pää vaivoja. Siksi että hänellä oli tieto Elämän Luojan täydellisyydestä, Jehovan pyhyydestä. Samalla oli paljon intohimoa ja tahtoa olla täydellinen Jeesuksen Kristuksen apostoli, tottelevainen Elämän Luojan tahdolle, mutta koki ristiriitoja itsessä. Tahdon, ja toteuttamisen kanssa. Jostain syystä oli esteitä, tai niin että kuulijat eivät tajunneet asiat samalla ymmärryksen tasolla niin kuin Paavali.

Kolmannes syys Paavalin ristiriidalle oli se että hän oli Juutalainen, hänellä oli ollut oikea tieto koulutus, Gamalielin oppilaana. Mutta ainoastaan tieto ei riitä. Tieto ilman hengellisyyttä tekee ihmisestä pakkomielteisen (obsessed). Uskonnon opetuksen päämäärä on hengellinen totuus. Ihmisen elävän sielun mielen toiminnat toimia luonnollisesti uskomuksien kanssa, äly, tajunta, mielikuvitus, tahto, muisti, ja tunteet. Ihmisen tulee kunnioitta ja arvostaa Elämän Luojan tekoja, syy ja seuraus maailman totuutta.

Paavali puolustautuu kansan edessä

Apostolien teot. 21:37-

”Kun Paavalia jo oltiin viemässä sisälle kasarmiin, hän kysyi komentajalta: »Saanko sanoa sinulle pari sanaa?» »Puhutko sinä kreikkaa!» ihmetteli komentaja. »Etkö siis olekaan se egyptiläinen, joka jonkin aikaa sitten nousi kapinaan neljäntuhannen murhamiehen kanssa ja vei heidät autiomaahan?» Paavali vastasi: »Minä olen juutalainen, kotoisin Kilikian Tarsoksesta, jonka kaikki varmaankin tuntevat. Pyydän sinua, salli minun puhua kansalle.» Komentaja suostui tähän. Paavali asettui portaille seisomaan ja viittasi kädellään, ja kaikki vaikenivat.

“Hän alkoi puhua heille heprean kielellä: Veljet ja isät! Kuulkaa, mitä nyt sanon puolustuksekseni. “

“Väkijoukko hiljeni entisestään kuullessaan hänen puhuvan hepreaksi, ja Paavali jatkoi: »Minä olen juutalainen. Olen syntynyt Kilikian Tarsoksessa mutta kasvanut tässä kaupungissa.”

”Gamalielin oppilaana minut on kasvatettu isiemme lain kaikkien vaatimusten mukaan. Kiivaasti minä taistelin Jumalan puolesta, juuri niin kuin te kaikki tänään teette.”

”Minä olin tälle tielle lähteneiden verivihollinen ja vainosin heitä, pidätin miehiä ja naisia ja toimitin heidät vankilaan. Tämän voi ylipappi ja koko vanhimpien neuvosto todistaa. Heiltä minä myös sain valtuudet, Damaskoksen veljille osoitetut kirjeet, kun lähdin sinne vangitsemaan siellä olevia kristittyjä ja tuomaan heidät Jerusalemiin rangaistaviksi.”

“Mutta matkalla, kun jo olin lähellä Damaskosta, taivaasta leimahti puolenpäivän aikaan yhtäkkiä kirkas valo ympärilleni. Kaaduin maahan ja kuulin äänen sanovan: ’Saul, Saul, miksi vainoat minua?’

“Minä kysyin: ’Herra, kuka sinä olet?’ Ääni vastasi: ’Minä olen Jeesus Nasaretilainen, jota sinä vainoat.’”

“Ne, jotka olivat kanssani, näkivät valon mutta eivät kuulleet sen ääntä, joka minulle puhui. Minä kysyin: ’Herra, mitä minun tulee tehdä?’ Herra sanoi minulle: ’Nouse ja mene Damaskokseen. Siellä saat kuulla kaiken, mitä sinun tehtäväksesi on määrätty.’ Minä en nähnyt mitään, koska kirkas valo oli sokaissut minut, ja siksi matkatoverieni oli talutettava minua. Niin sitten saavuin Damaskokseen.”

”Siellä oli Ananias, hurskas ja lakia noudattava mies, jota kaikki kaupungin juutalaiset pitivät arvossa. Hän tuli luokseni ja sanoi: ’Saul, veljeni, palautukoon näkösi!’ Samassa näköni palasi ja näin hänet.”

Hän sanoi: ’Isiemme Jumala on valinnut sinut tuntemaan tahtonsa, näkemään Vanhurskaan ja kuulemaan hänen oman äänensä. Sinusta tulee hänen todistajansa, sinä kerrot kaikille ihmisille, mitä olet nähnyt ja kuullut.”

Laki ja synti

Kirje Rooman kaupunkiin. Luku 7:

”Mitä meidän on siis sanottava? Onko laki syntiä? Ei toki. Mutta vasta lain vaikutuksesta tulin tuntemaan synnin. Himo olisi ollut minulle tuntematon asia, ellei laki olisi sanonut: »Älä himoitse.»

“Saatuaan lain käskystä aiheen synti herätti minussa kaikenlaisia himoja. Ilman lakia synti on kuollut. Minä elin ensin ilman lakia, mutta kun lain käsky tuli, synti heräsi eloon ja minä kuolin. Näin käsky, jonka oli määrä antaa elämä, tuottikin minulle kuoleman.”

Saatuaan lain käskystä aiheen synti käskyn avulla petti ja surmasi minut.

Väärin käytetty Tooran ohjeet kyllä pettää käyttäjän pahasti.

Laki itse on silti pyhä, ja käsky on pyhä, oikea ja hyvä.

“Onko nyt hyvä tuottanut minulle kuoleman? Ei toki, vaan synti. Jotta synti paljastuisi synniksi, se tuotti minulle hyvän avulla kuoleman. Näin käsky teki synnin vielä monin verroin pahemmaksi.”

Me tiedämme, että laki on hengellinen. Minä sitä vastoin olen turmeltunut ihminen, synnin orjaksi myyty.

”En edes ymmärrä, mitä teen: en tee sitä, mitä tahdon, vaan sitä, mitä vihaan. Ja jos kerran teen sitä, mitä en tahdo, silloin myönnän, että laki on hyvä.”

”Niinpä en enää teekään itse sitä, mitä teen, vaan sen tekee minussa asuva synti.”

”Tiedänhän, ettei minussa, nimittäin minun turmeltuneessa luonnossani, ole mitään hyvää. Tahtoisin kyllä tehdä oikein, mutta en pysty siihen.”

”En tee sitä hyvää, mitä tahdon, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo. Mutta jos teen sitä, mitä en tahdo, en tee sitä enää itse, vaan sen tekee minussa asuva synti.”

”Huomaan siis, että minua hallitsee tällainen laki: haluan tehdä hyvää, mutta en pääse irti pahasta. Sisimmässäni minä iloiten hyväksyn Jumalan lain, mutta siinä, mitä teen, näen toteutuvan toisen lain, joka sotii sisimpäni lakia vastaan.”

”Näin olen ruumiissani vaikuttavan synnin lain vanki. Minä kurja ihminen! Kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista?”

”Kiitos Jumalalle Herramme Jeesuksen Kristuksen tähden! Niin minun sisimpäni noudattaa Jumalan lakia, mutta turmeltunut luontoni synnin lakia.”

Mitä Apostoli Paavali kertoo itsestään?

Sen että hänessä on paha ristiriita itsensä kanssa. Mielen äly, tajunta, mielikuvitus, tahto, muisti, tunteet ja keho.

Saulin persoona, kasvatus, ja henkilökohtainen asenne, oli ajanut Saulin karille kirjaimillisesti Toora ohjeissa. Hänen hengellisen elämän vuorovaikutus Jehovan kanssa oli jäänyt vailla aitoa hengellisyyttä.

Moni muu Juutalainen onnistui hyvin Jehovan palveluksessa, ja Tooran ohjeita käyttämällä palvelivat Abraham, Isaac ja Jacob Elohim. Daniel, ja monet muut profeetat onnistuivat hyvin Toora ohjeitten noudattamisessa. Samalla Yeshua Nasaretista, Toora kirjojen opetus ohjasi Jeesuksen elämää oikealla tavalla. Kun Jeesus 100% ihmisenä oli paastonnut 40 päivää, hänen elävä sielun mielen toiminnat olivat koetuksella, tahto, päättäväisyys, ja kehon jano ja nälkä veivät Jeesus ihmisen äärimäisiin koetuksille. Mutta ei Jeesus syyttänyt Pyhiä kirjoituksia, eikä syyttänyt kirjoitettuja Elohim ohjeita, eikä syyttänyt Toora opetusta. Kaikki mitä Jeesuksen elävän sielun mielen toiminnat koki, Jeesus asetti itsensä, tahdon kautta, noudattaa sitä mitä oli Pyhissä kirjoituksissa kirjoitettu. Sama Juutalainen käsitys ihmisen vapaasta tahdosta.

Kaksi mestaria?

  1. Alttius tehdä sitä mikä on oikein ja hyvää.
  2. Alttius tehdä sitä mikä on väärin ja pahaa.

Ihminen älyn ja tajunnan kautta, itse pitää valita, mikä on järkevä tie eteenpäin Elämän Luojan maailmassa. Mooses sanoi, valitkaa elämä.

5 Mooseksen Kirja. 30:11-18.

“Tämä laki, jonka minä teille nyt annan, ei ole liian vaikea, ei etäinen eikä salattu. Se ei ole taivaassa, niin että joutuisitte sanomaan: ’Kuka nousee meidän puolestamme taivaaseen noutamaan sen ja ilmoittaa sen meille, jotta voisimme sitä noudattaa?”

“Se ei myöskään ole meren takana, niin että joutuisitte sanomaan: ’Kuka käy hakemassa sen meren takaa ja ilmoittaa sen meille, jotta voisimme sitä noudattaa?’ Se on aivan teidän lähellänne, teidän suussanne ja sydämessänne, valmiina noudatettavaksi.”

“Minä olen tänään pannut teidän valittavaksenne elämän ja kuoleman, menestyksen ja tuhon. Jos te noudatatte Herran, Jumalanne, lakia, jonka minä teille nyt annan, ja jos rakastatte Herraa, vaellatte hänen teitään ja noudatatte hänen käskyjään, säädöksiään ja määräyksiään, te saatte elää. Teistä tulee suuri kansa, ja Herra, teidän Jumalanne, siunaa teitä siinä maassa, jonka nyt menette ottamaan omaksenne.”

Mutta minä ilmoitan teille tänään, että jos sydämenne kääntyy pois Herrasta ettekä tottele häntä, vaan eksytte kumartamaan ja palvomaan vieraita jumalia, teidät perii tuho ettekä saa kauan elää siinä maassa, jota olette nyt menossa ottamaan haltuunne Jordanin tuolta puolen.

“Taivas ja maa ovat todistajinani, kun nyt sanon: Minä olen pannut teidän valittavaksenne elämän ja kuoleman, siunauksen ja kirouksen. Valitkaa siis elämä, että te ja teidän jälkeläisenne saisitte elää.”

“Rakastakaa Herraa, Jumalaanne, totelkaa häntä ja pysykää hänelle uskollisina. Silloin te saatte elää, ja Herra antaa teidän aina asua siinä maassa, josta hän valalla vannoen antoi lupauksen teidän esi-isillenne Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille.”

Sauli ei menestynyt hengellisesti. Eikä hänen itsetajunta kertonut, että vika oli hänessä itsessä, eikä Pyhissä kirjoituksissa.

Paavalin olkiukko keskustelu kirjeessä, esitti sellaista “ylestystä”, että siinä missä hän itse henkilökohtaisesti epäonnistui hengellisesti Toora Pyhien kirjoituksien suhteen, niin sitten kaikki muutkin Juutalaiset ovat epäonistuneet. Sehän ei pidä paikaa. Ja Paavali lopulta tajuaa sen itsekin, 25 vuotta Jeesuksen kuoleminen, ja ylösnousemuksen jälkeen.

Paavali ei ollut ainua Juutalainen Fariseus joka oli epäonnistunut hengellisesti Pyhien kirjoituksien suhteen, Torah ohjeissa (Matteous 23). Jeesuksen puoliveljen kokemus Torah ohjeitten kanssa oli täysin erilainen kuin Saulin.

Paavali tunnisti julkisetsi Roomalais kirjeen luku 7: Jae 10. Että hän oli ollut intohimoinen Rabbi uralla, epärehellinen hengellisesti Pyhien Kirjoituksien suhteen.

Paavali ei ollut ollut täysin aito, eikä ollut täysin rehellinen, Toora opetuksien Hengen suhteen. Hänestä oli tullut ulkokullattu Fariseus Rabbi. Juuri sellainen mitä Jeesus oli aikaisemmin julkisesti nuhdellut. Matteous 23: Paavali oli juuri sitä ilman itse tietämättä asian totuutta. Paavali koki uudesti järjestyksen sielun syvimpiin soluihin.

Oliko Jeesus näin ristiriitainen itsenä kanssa? Ei.

Entä sitten opetus lapset? Ei.

Ja myöhemmin apostolit?  Ei.

Mitä se ilmaisee Apostoli Paavalista?

Saulin vanhemmat olivat diaspora Juutalaisia. Sauli syntyi kaukana pyhästä Jerusalemin kaupungista. Saulin kasvatus oli tehnyt hänestä enemmän toleranssi kykyinen pakana kansojen suhteen, niin kuin yleensä muutkin diaspora Juutalaiset olivat eri luontoisia kuin Jerusalemin Juutalaiset.

Paavali oli Juutalainen, ollut vuosi kymmeniä intohimoinen Fariseus. Paavalin mielen ajatukset ja uskomukset olivat lävistä läpi Juutalainen Fariseus. Hänen oli vaikea tyhjentää vuosi kymmenien uskonnon opit, ja luopua pois virheellistä persoonaan vaikuttavista rakenteista.

Paavalin uskonnon opetus oli ollut suurin osin itsekeskeistä intohimoa. Pyrkiä eteenpäin rabbin uralla. Paavali tunnisti, että hänen uskontonsa kirjaimellisuus oli hatara, ilman aito hengellisyyttä, ja suuret intohimoiset pyrkimykset saavuttaa pyhyyttä ulkokultaisten tekojen kautta. Paavalista oli tullut ammattilainen fariseus.  

Jeesuksen ilmestyminen Paavalille oli tuonut aidon ulkopuolisen hengellisen ihmeen hänen subjektiiviseen ulkokultaisuuteensa.

Sitten alkoivat uudesti järjestely, entisen piti siirtyä sivuun, ja uusi hengellisyys tulla tilalle. Hänen sydämensä muutos, Pyhän Hengen rehellisyyden kanssa, vaikutti hänen mielensä ajatuksissa, ja sielläkin piti tulla muutosta. Ensiksi muutos ulkoiseen uskonnon todistukseen, siitä sitten mielen toimintaan, äly, tajunta, mielikuvitus, tahto, muisti ja tunteet.

Paavali oli nähnyt valon, se valo tunnusti totuuden Paavalille.

Juutalaisessa opetuksessa on sellainen käsite ihmisen vapaasta tahdosta: Ihmisellä on vapaa tahto minkä mukaisesti pitäisi elää.

Kaksi mahdollisuutta edessä.
  1. Taipumus tehdä oikeain ja hyvää
  2. Taipumus tehdä väärin ja pahaa.

Miten se toimii käytännössä? (oma tulkintani).

Ihmisen tulee valita sen mikä on oikein ja hyvää. Valintojen kautta ihmisen äly, tajunta, mielikuvitus, tahto, muisti ja tunteet oppivat toimivaan oikein. Siitä perii sitten hyvät tavat, kun pitää kiinni siitä mikä on oikein ja hyvää.

Harha uskot ja väärät uskomukset kyllä voivat viedä ihmisen mielen toiminnat väärille uskomuksien raiteille.

Siksi on hyvin tärkeää välttää uskonto lahkoja. Samalla kiertää avoperäiset ulta-liberaali uskonto instituutiot, sillä se on sekulaari humanismia, samalla maailman henki pahasti epäuskossa Pyhien kirjoituksien suhteen.